Ile kosztuje otwarcie restauracji?

Lokale gastronomiczne stają się coraz bardziej popularne. Po miesiącach bez restauracji, ludzie zapragnęli wieczorów spędzanych w knajpach przy dobrym jedzeniu i napojach. Jeśli trafiłeś na ten wpis, oznacza to, że i Ty chcesz zająć się prowadzeniem lokalu gastronomicznego. W tym tekście, dowiesz się jak wyliczyć koszt takiego przedsięwzięcia.
Ile kosztuje otwarcie lokalu gastronomicznego?
Aby móc dobrze obliczyć koszt otwarcia lokalu gastronomicznego, musisz wziąć pod uwagę wiele czynników i odpowiedzieć sobie na następujące pytania:
- Jakiego rodzaju lokal będę prowadzić? Czy to będzie luksusowa restauracja, zwykła knajpka, kawiarnia, food truck, czy może zwykły bar? Jakiego rodzaju produkty będą mi potrzebne do menu?
- W jakiej lokalizacji chcę otworzyć swój biznes?
- Jaki sprzęt gastronomiczny jest mi potrzebny? Gofrownica, lodówka, zamrażarka, frytkownica, okap, piec do pizzy, kasa fiskalna?
- Jak dobrze udekorować lokal?
- Czy potrzebuję koncesję na sprzedaż alkoholu?
- Co z księgowością oraz dokumentami wymaganymi do otwarcia knajpy?
- Jakie oprogramowania potrzebuję do zarządzania moim lokalem?
- Licencja na muzykę w lokalu, licencja ZaiKS?
- Szkolenia BHP?
- Ubezpieczenie i ochrona lokalu?
- Prowizje z tytułu płatności kartą?
Pytań jest jeszcze wiele, ale to są jedne z ważniejszych. Spędziliśmy lata w branży gastronomicznej i z doświadczenia wiemy, że trzeba mieć poduszkę finansową, na wypadek małej wpadki – tu ktoś zapomni o programach, księgowości, dokumentach, czy urządzeniach, sztućcach itp.
Bądź przygotowany na każdą ewentualność. Stwórz dobry biznesplan, przejedź się do konkurencji i zbadaj dyskretnie teren.
Dobra lokalizacja i nieszablonowe podejście
Koszt otwarcia restauracji może być bardzo zróżnicowany – food truck z wyposażeniem, dokumentami i całym oprogramowaniem może wynieść Cię do 30 tys. zł. Natomiast koszt luksusowej restauracji w centrum miasta – 500 tys. zł.
Dlatego warto, abyś podsumował wszystkie swoje koszta w Excelu, czy w zwykłym notatniku.
Jednym z większych kosztów biznesu, jest oczywiście lokal, który powinien znajdować się w dobrej lokalizacji. Zauważ, że na rynkach wielkich miast, aż roi się od lokali gastronomicznych. Jest to idealna lokalizacja dla zwiedzających! Jednak nie każdy może sobie na taką inwestycję pozwolić. Ale nie martw się! Wystarczy, że popatrzysz trochę szerzej – porozglądaj się po mieście – gdzie ludzie często bywają? Może akurat znajdziesz gdzieś idealną pozycję na swój lokal w miejscu mniej kosztownym, a równie dobrze zaangażowanym przez głodnych obok ludzi?
Podejdź do otwarcia swojej restauracji bardziej nieszablonowo – wyjdź z jakąś nową inicjatywą! Stwórz coś, czego nie ma w okolicy. No bo popatrz – zadaj sobie pytanie „Dlaczego ludzie mają przyjść do mnie, a nie do konkurencji?”. Cena? Nie! Nie idź w tę stronę. Pomyśl, co mógłbyś zrobić, aby ludzi przyciągało do Ciebie, a nie Pana Władka z baru Sushi z naprzeciwka. Gry planszowe w pubie? A może jakaś konsola do gier – znajomi będą wpadać na partyjkę Fify i popijać pyszne lane piwko.
Decyzja należy do Ciebie, ale pamiętaj – za dużo jest nudnych restauracji w Twojej okolicy, znajdź coś innego, pokaż klientom, że to u Ciebie jest ciekawiej.
Jak wyliczyć koszty otwarcia restauracji?
A więc przejdźmy do tego, jak dobrze wyliczyć koszty otwarcia restauracji? Tak jak jest napisane powyżej – nie ma jakiejś specjalnej reguły do obliczania kosztów, to Ty sam musisz dokładnie wyliczyć ile wyjdzie Cię koszt najmu, pracownika, jedzenia, podatków, ubezpieczeń, programów itp. W takich trudnych warunkach liczy się każde wsparcie dla przedsiębiorcy. Warto zaoszczędzić, ale trzeba uważać, bo może to się wiązać ze spadkiem jakości – a tego nigdy nie rób!
Może uda Ci się znaleźć innego dostawcę opakowań (tańszy, a jakość podobna), ale nie kombinuj z jedzeniem. Jak masz ofertę tańszych produktów, ale tracisz na jakości – klienci to wyczują, stracisz ruch i zniszczysz sobie markę. Oszczędź sobie tego.
Ale warto na pewno spróbować oszczędzić na innych elementach, np. programach. Moje Gastro oferuje program do zarządzania produktami w Twojej gastronomii, ale wspieramy nowe lokale, dlatego jeśli do nas się odezwiesz, uzyskasz program za darmo. Oszczędzaj, rozsądniej wydawaj swój budżet i budżet Twojej firmy, abyś nie poległ szybciej, niż rozkręciłeś biznes.